Renovation Project

  • This cottage was in a very bad way.
    There was no bathroom and the place was piled with rubbish.
  • What it did have was a good location and very nice views.
    The views reach as far as Sao Joao and are what made our client fall for this old house.
  • Before
    Everything that was rotten or affected by the roof collapse was stripped out. Along with the old fireplace, wood oven which was very damp and the dodgy internal partitions.
  • Before
    Taken back to the outline shape of the house it allowed for the reallocation of internal spaces and we eventually settled on a two double bed 2 bath house with the large living room upstairs to take advantage of the views in addition to this a kitchen diner and laundry room were created.
  • Reconstruction
    The internal walls were built to provide a cavity and fully insulated.
  • Reconstruction
    A new roof made of Scandinavian pine was installed. This is fully insulated, treated with preservative and has traditional roof tiles.
  • Reconstruction
    The straight, dry and insulated interior walls are plastered and the outside of the house covered in roboco which will be painted when the house is finished.
  • Reconstruction
    The new roof is covered in traditionally shaped roof tiles. The garden is an unusable jungle and bramble strewn slope.
  • Reconstruction
    The roof has exposed rafters. The walls have been levelled and straightened.
  • Reconstruction
    New window sills in natural mocha crème stone will match the stair treads and door thresholds.
  • Reconstruction
    New stairs were cast which will be covered in mocha crème marble to match the window sills.
  • Reconstruction
    During construction it was decided to add a feature stone doorway into the lounge from the kitchen.
  • Finishing: inside
    Large stones from an old window were used to create a feature door frame.
  • Finishing: inside
    The floors are screeded ready for ceramic tiles.
  • Finishing: inside
    Ceramic tiles are being laid on all floors.
  • Finishing: inside
    The ceiling has been finished in the final colour.
  • Finishing: inside
    With the first coat of interior paint and the tiles grouted, the house is starting to take on its final appearance.
  • Garden before
    The surrounding retaining wall will be taken down and rebuilt as it was originally built of unsuitable materials. The new wall will be rendered and painted to match the house. In the corner of the patio we will also create an outside dining room and barbeque area. The old cement patio is cracked and broken it will be re-laid in the traditional calçada grossa cobble stones and the entrance to the patio so that a car could be parked close to the house.
  • Garden before
    The garden which is currently a jungle of brambles and a very old pear tree will also be levelled at a more attractive and usable height.
  • Garden
    The garden has been levelled to provide lots of usable space.
  • Garden
    The patio was widened to provide more space for an outside dining room.
  • Garden
    The view from the bottom of the new garden.
  • Steps
    Steps were made in the retaining wall to provide access to the newly levelled garden
  • Nearing completion
    The house is now fully painted, double glazed windows installed and the outside dining area is completed. The final touch will be a cobbled patio.
  • Outside dining area
    The outside dining area will provide a shaded location to barbeque and enjoy the garden.
  • Laundry Room/Storage
    A ventilated louver door is fitted to the laundry room and storage area.
  • Attractive shutters
    Louvered window shutters provide ventilation and security
  • Bannisters added to stairs
  • Kitchen fitted
  • Attractive picture rail
  • Bathroom
  • Doors and fittings
  • Outside covered area has power supply
  • The Gas Store room has louvre doors
  • The finished property
Thumbnail panels:
Now Loading